Trg Davorina Jenka 13
4207 Cerklje na Gorenjskem
V goste so povabili tudi Bvažetovo mamo iz Češnjevka , da je zbranim povedala vse o pridelavi in kisanju zelja. Kot je povedala Bvažetova mama, je začela s pokojnim možem kisati zelje, danes pa mladina pridno nadaljuje njuno delo in so postali veliki pridelovalci kislega zelja. Okusno zelje sta pripravili Francka Čebašek iz Velesovega in njena snaha Jana. Zelje je bilo pripravljeno po receptu stare mame, mlada gospodinja pa je pripravila zelnico, burek z zeljem in torto z zeljem. Manjkali niso niti ajdovi žganci in kruh iz krušne peči. Zelje je v segedin golažu pripravil Marjan Kepic, ob koncu mu je ostala prazna posoda, ker so okusno jed pojedli v celoti. Njegova žena Marinka je oblikovala parkeljne, zelo suhe in menda zato, ker v peklu ni veliko hrane in ne morejo biti debeli. Miklavževe dobrote so se videle na vseh mizah v dvorani. Vsaka gospodinja ima svoj pristop pri pripravi testa in pri oblikovanju figuric. Včasih, kamor segajo spomini , so se teh pečenih izdelkov otroci neizmerno veselili, ker ni bilo takih ponudb kot danes. V peharju, ki je stal na mizi na Miklavževo jutro je bilo jabolko, pečeni parkeljni, nekaj piškotov in rokavice ali nogavice, ki so jih mame doma spletle za otroke. Današnji časi se ne morejo primerjati s takratnimi, veselje otrok ob prejetih dobrotah pa je še vedno prisotno.
Gospodinje so pripravile tudi pečene krvavice, sokove, medico, ajdove žgance in obilo piškotov. Med njimi so bili črni vražički, miklavžki, piškoti okrašeni z barvastimi prelivi, pa tudi ocvirkova potica in rožičevo pecivo. Prijetni vonj domačega kruha se je mešal z okusnimi mesnimi dobrotami. Predstavila se je tudi Mlačeva kmetija, kjer so postregli s številnimi dobrotami, ki jih sami predelujejo in ponujajo v uporabo. Za vsakega se je našlo nekaj in sleherni ob obiskovalcev je bil navdušen nad delom gospodinj in njihovo domiselnostjo. Med obiskovalci prireditve je bil tudi velesovski župnik Slavko Kalan, ki je pohvalil prireditev in tudi Bvažetovo kislo zelje.
Program so popestrili člani domačega kulturnega društva Pod lipo Adergas, odigrali so skeč o kosilu z zeljem, harmonikar Matic je zaigral dve pesmi, spomnili so se tudi na predvečer rojstnega dne velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna . Vsako gospodinjo in njene izdelke je predstavila Angelca Maček in vse navzoče povabila na pokušino in prijetno druženje, za organizacijo in izvedbo prireditve pa je prejela številne pohvale, obiskovalce je popeljala tudi med mize, polne domačih dobrot, največ s kmetij.
Namen razstave in degustacije je bil pokazati mladim, kaj vse so nekdaj babice in mame pripravile za obdaritev pridnih otrok.
Pohvalo vsem sodelujočim, Angelci Maček in predvsem gospodinjam, je izrekel predsednik KUD Pod lipo Adergas Franci Sirc.
Foto Janez Ribnikar
Besedilo Janez Kuhar, Cerklje 5.12.2023