Trg Davorina Jenka 13
4207 Cerklje na Gorenjskem
Na Občini Cerklje na Gorenjskem je v sredo, 20. novembra 2013, v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo in okolje ter Občine Cerklje na Gorenjskem, potekalo srečanje z naslovom Gremo po ozimnico k sosedovemu kmetu. Namen srečanja je bil opozoriti na pomen krepitve neposredne povezave med kmeti in potrošniki (posamezniki, ponudniki v gostinstvu, šolami, vrtci). Oskrbovanje potrošnikov, zlasti večjih, je veliko lažje, če kmetje medsebojno sodelujejo in se povežejo. Prikazane so bile prednosti v našem okolju pridelane hrane za zdravje – taka hrana izvira iz našega okolja, ni transportirana in zato ni potrebna obdelava s kemičnimi sredstvi za podaljšanje trajnosti, je bolj sveža, nabrana v optimalni zrelosti in vsebuje neprimerljivo več hranilnih snovi. Lokalna oskrba pa je ključna tudi z vidika gospodarstva, saj na ta način drug drugemu dajemo delo in zaslužek. Na področju kmetovanja...
Na področju kmetovanja je bilo izpostavljeno, da je velik potencial na našem območju pridelava različnih vrst zelenjave in začimbnic. Zaželeno bi bilo, da bi se kmetje v večji meri odločali za dopolnilne dejavnosti na kmetijah. Precej narašča povpraševanje po ekoloških pridelkih, v šolah in vrtcih bo s 1.1.2014 obvezno vključevanje 10 % ekološke hrane. Zato je zaželeno, da bi se pridelovalci v večji meri odločali za prehod na bolj naravno, ekološko kmetovanje.
Precejšnja pozornost je bila posvečena tematiki oskrbovanja šol in vrtcev s kvalitetno, lokalno in ekološko hrano. Otroci so najbolj ranljiva populacija z vidika prehrane, zato mora biti njihova hrana najkakovostnejša, sveža, naravo pridelana. Vsi kemični dodatki v hrani namreč bremenijo naše telo, negativno vplivajo na naše zdravje, povzročajo bolezni. Statistični podatki kažejo na že kar alarmantno stanje v populaciji otrok. Osnovni šoli Davorina Jenka Cerklje lahko ob tej priliki na podlagi njihove predstavitve izrečemo pohvale, da se te problematike zavedajo in aktivno delujejo v smeri spodbujanja ekološke naravnanosti med otroci. Ravnateljica osnovne šole je tudi omenila, da bi z veseljem urediti večji šolski vrt, če bi od kakšnega bližnjega kmeta dobili v uporabo kak kos zemlje.
Na področju gostinstva je hrana, ki izvira iz okolice, lahko dodana vrednost, ki jo obiskovalci vse bolj cenijo. Izvor hrane je zagotovo podatek, ki ga lahko gostinec s ponosom poudari in vplete v svojo zgodbo.
V pripravi je regionalni razvojni program 2014-2020, ki obsega tudi projekt lokalne samooskrbe. Razveseljivo je, da ta v prihodnjih letih načrtuje konkretne korake na področju spodbujanja večjih zasaditev z zelenjavo, sadjem in žiti, spodbujanje predelave v okviru dopolnilnih dejavnosti, uvajanja kvalitetne hrane v šolah in vrtcih, vzpostavitev lokalnih tržnic in zbirnih centrov za odkup lokalno pridelane hrane, oblikovanje urbanih vrtov po občinah in spodbujanje ekološke pridelave.
Ob zaključku srečanja smo se zbrani strinjali, da je potrebno narediti še veliko in da mora vsak storiti, kar je v njegovi moči, da bodo oskrba s hrano stekla, kot si želimo. Občina bo v nadaljevanju organizirala predavanja in izobraževanja na temo pridelave in uporabe lokalne hrane. Predvidoma konec januarja bomo pripravili povsem praktično srečanje za kmete, kjer bodo ti lahko izpostavili svoje probleme in zastavili vprašanja ljudem, ki že imajo konkretne izkušnje. Medse bomo povabili primere dobrih praks, ki se že izvajajo na Gorenjskem in domače kmete, ki so vključeni kot kooperanti drugih kmetijskih zadrug. K sodelovanju vabimo vse akterje, ki lahko prispevajo k temu, da bo tudi na našem območju pridelava, predelava in odkup potekala tako uspešno, kot že v nekaterih občinah po Sloveniji.
V nadaljevanju si lahko ogledate prispevke, ki so bili predstavljeni na srečanju:
10. Vključevanje kakovostnih pridelkov in izdelkov loškega podeželja v dodatno kulinarično ponudbo škofjeloškega območja –predstavitev Leader projekta Okusi loškega podeželja - Julija Primožič -Razvojna agencija Sora d.o.o.
11. Predstavitev ekološke kmetije in partnerskega kmetovanja – Marjan, Aleš Fister, ekološka kmetija Porta