Občina Cerklje na Gorenjskem
Trg Davorina Jenka 13, 4207 Cerklje na Gorenjskem

Štiri štorkljine mladiče po poškodbi štorklje varno prepeljali v zavetišče

Nina J. 198
Trajanje
Začetek: 08.07.2019)
Zaključek: 09.07.2019)

Na dimniku župnišča v Cerkljah na Gorenjskem že šest let gnezdijo štorklje. V četrtek, 4. julija 2019 pa so dopoldne člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) v Cerkljah iz gnezda na strehi župnišča reševali štiri precej obnemogle štorkljine mladiče, ki že več dni niso ne jedli, ne pili, ker je bila mati štorklja poškodovana (po vsej verjetnosti je zaradi pretepa z rivalskimi štorkljami padla iz svojega gnezda na dimniku župnišča in si zlomila ključnico).

Cerkljanski župnik mag. Jernej Marenk je na župnijskem dvorišču opazil, da hodi štorklja, kar se mu je zdelo nenavadno, saj jo na vrtu ni nikoli opazil. Poklical je na Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) in sporočil, da je na župnijskem dvorišču štorklja, ki ne more zleteti na dimnik ter o vsem obvestil še župana občine Cerklje Franca Čebulja, kateri je za reševanje mladičev priskrbel dvižno košaro. Kot sta oba povedala, sta se odločila za takojšnje reševanje, ker bi mladički, če jih ne bi premestili, poginili.

Štorklja se zdravi na Kliniki za male živali,  za okrevanje pa bo najverjetneje potrebovala dva ali tri mesece. Mladički so bili po pregledu na veterinarski kliniki v Ljubljani prepeljani v zavetišče na Muto, kjer se bodo srečali z mamo. Ko bodo mladički dorasli, jih bodo vrnili nazaj v naravo, da bodo lahko odleteli na jug Afrike.

Od obiskovalcev, ki so se zbrali ob reševanju mladih štorkelj v Cerkljah smo slišali, da je srečna tista hiša ali vas, kamor se je naselila štorklja. (vir in foto: J.Kuhar)

Dogodki v občini

Dogodki v regiji

Piškotki
Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke.
Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov.
Nekateri piškotki so bili morda že servirani v skladu z zakonodajo.
Za več informacij si preberite Pravilnik o piškotkih.
Ali se strinjate, da spletno mesto uporabi te piškotke?