Trg Davorina Jenka 13
4207 Cerklje na Gorenjskem
V Zavodu za turizem Cerklje smo v torek, 11. februarja 2025, v edinstvenem ambientu Borštnikove kleti z veseljem predstavili dve pomembni novosti za turistično promocijo naše destinacije – prvi kulinarični katalog Cerkelj na Gorenjskem in prenovljen turistični zemljevid.
Dogodek je združil predstavnike turističnega in gostinskega sektorja, občinske svetnike, lokalne turistične vodnike ter druge zainteresirane, ki smo si skupaj ogledali novi publikaciji in izmenjali mnenja o pomenu tovrstnih vsebin za razvoj turizma.
Ob tej priložnosti smo uživali v prav posebnem vzdušju, ki ga je s svojim izjemnim nastopom obogatil operni pevec Anton Habjan. Njegov veličasten glas, ki bo še ta konec tedna odmeval tudi v razprodanem Kulturnem hramu, je poskrbel za nepozaben umetniški vtis. Poleg tega nas je oskrbnik rojstne hiše Ignacija Borštnika, Dane Novak, popeljal skozi zgodovino te znamenite stavbe in njenega slavnega prebivalca, igralca Ignacija Borštnika.
Dve novi publikaciji – za lačne in radovedne obiskovalce
Predstavljeni kulinarični katalog ponuja celovit pregled gostinske ponudbe v Cerkljah, od domačih gostiln in turističnih kmetij do sodobnih kulinaričnih doživetij, ki je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. Na 20 straneh združuje podrobne opise gostinskih ponudnikov, lokalne gastronomske posebnosti in tradicionalne recepte. Vključuje nagovor župana Franca Čebulja ter spremno besedo priznanega etnologa za gastronomsko dediščino, dr. Janeza Bogataja. Katalog je razdeljen na dva sklopa – ponudnike »na višini« in ponudnike »v nižini«. Poleg tega izpostavlja ključne kulinarične dogodke, kot so Večerja na zajli, Pokukajmo v špajzo, Gourmet Cup in delavnice na Dvoru Jezeršek. V njem pa ne manjka niti recept za klasično, za to okolico značilno, prato.
Prenovljen turistični zemljevid obiskovalcem ponuja jasen in pregleden prikaz naravnih in kulturnih znamenitosti, pohodniških in kolesarskih poti ter drugih aktivnosti, ki jih Cerklje ponujajo skozi vse leto. Vključuje podrobne opise znamenitosti, kot so Grad Strmol, ribniki Češnjevek in Lahovče, Hribarjeva vila ter Pot pastirskih škratov.
Obe publikaciji sta zasnovani z namenom izboljšanja izkušnje obiskovalcev ter spodbujanja lokalne gastronomije in trajnostnega turizma. Dostopni sta v TIC Cerklje in na spletni strani www.visitcerklje.si.
Ponos in povabilo k okušanju
V uvodu dogodka je direktorica Zavoda za turizem Cerklje, Polona Žumer Šafner, v svojem nagovoru poudarila pomen kulinarike kot ključnega elementa turistične izkušnje."Ta katalog ni le seznam gostinskih ponudnikov – je dokaz, da ima naša občina svojo kulinarično zgodbo, ki jo je vredno deliti, okušati in doživeti," je dejala ter ob tem poudarila pomen podpore lokalnim gostincem in pridelovalcem. Kulinarika je namreč pomemben vezni člen vsakega turističnega produkta ali obiska.
Zaključili smo s prijetnim druženjem, izmenjavo vtisov in seveda nazdravili na številne zadovoljne goste, ki jih bodo Cerklje na Gorenjskem še naprej privabljale s svojo bogato ponudbo in pristnim gostoljubjem.
Ob tej priložnosti bi želeli izpostaviti, da so stroški oblikovanja kataloga in prenovljene turistične karte, vključno s pridobljenimi fotografijami, bili delno sofinancirani s strani Slovenske turistične organizacije (STO) preko javnega razpisa za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji v letu 2023 in 2024. Cerklje na Gorenjskem so namreč ena izmed 35 vodilnih destinacij v Sloveniji, kar nam daje poseben status in pomen v nacionalnem turističnem okolju. Za to jim iskreno zahvaljujemo.
KATALOG KULINARIKE - PRELISTAJTE GA!